Talentondersteuning

4ArtAlways ondersteunt talenten in de beeldende kunst welke inhoudelijk aansluiten op het gedachtegoed van de stichting. Dit doen wij in samenwerking met de stichting MCEM (Mastering Cultural Entrepreneurship Maastricht)

Jaarlijks nemen wij 1-2 beeldend kunstenaars onder onze hoede die maximaal 2 jaar afgestudeerd zijn  op de bachelor of masteropleiding autonome beeldende kunst. De ondersteuning en/of begeleiding in een kunstproject of onderzoek kan materieel of immaterieel zijn. Projecten hoeven niet persé zelfstandig tot uitvoering te komen maar kunnen ook verbonden zijn aan andere kunst-culturele disciplines zoals performance, toneel, zang e.d. mits het karakter van de beeldende discipline hier voor minimaal 50% onderdeel van uitmaakt. De duur van de ondersteuning betreft maximaal 3 opeenvolgende jaren.

4ArtAlways geeft  beeldend kunstenaars de kans  hun curriculum met een project of onderzoek verder te ontwikkelen en hiermee de sprong van een opleiding onder supervisie naar zelfstandig functioneren kleiner maken. Ook de onderdelen publieksbewustzijn en ondernemerschap zijn belangrijke factoren. 4ArtAlways werkt daarvoor  samen met de stichting MCEM (Mastering Cultural Entrepreneurship Maastricht). De beeldend kunstenaar kan van deze samenwerking gebruik maken.

Aanvragen:

4AA zal medio januari starten met talentenwerving: zij doen dit middels flyers, kennisgeving op sociale media en/of fysieke contacten met organisaties die binnen het werkveld liggen van onze doelgroep.

Talenten kunnen jaarlijks vóór 1 september een conceptplan indienen bij 4ArtAlways. In dit plan staat naast hun project- of onderzoeksaanvraag vermeld waarom ze in en vanuit de Provincie Limburg willen werken en welke verbinding er mogelijk is met het gedachtegoed ‘de kracht van de mythe leeft’.  Het is essentieel dat naast de inhoudelijke omschrijving van het project of onderzoek de beeldend kunstenaar één of meerdere financiële partners of subsidiemogelijkheden (crowdfunding) aan zich bindt en dit ook weergeeft in het concept begrotingsvoorstel. Selectie gebeurt door een team van deskundigen. 4ArtAlways zal als talentmakelaar waar mogelijk verbinding met kunst en culturele partners stimuleren en projecten koppelen aan opdrachten vanuit het kunst en culturele veld. Gezamenlijk met de kunstenaar wordt het traject gepland, waarbij de artistieke inhoudelijke en zakelijke ontwikkeling van het gekozen talent voorop staan.

Voorwaarden

  • Je bent niet langer dan twee jaar afgestudeerd met een bachelor of masteropleiding beeldende kunst, je bent niet ouder dan 35 jaar en gaat of bent pas bezig je beroepspraktijk vorm te geven;
  • Je wilt en kunt zelf een projectvoorstel met conceptbegroting initiëren en indienen;
  • Je wilt vanuit Nederlands-Limburg een project opzetten of onderzoek doen en kunt aangeven hoe en waar je die relatie wil uitbouwen.
  • Je hebt draagvlak gezocht of gevonden in de vorm van een beoogd financieel ondersteuningspartner of neemt deel aan een andere vorm van financiële subsidiënten.

Van 20 t/m 27 juni 2020 heeft Didianne Leusink met haar project: ” A curtain in open space” , een kunstbeleving die te volgen was via een livestream, maar ook te bezoeken bij de Lutherse Kerk in Maastricht een ondersteuning van 4ArtAlways ontvangen.
De kunstinstallatie, bestaande uit een immens groot ‘gordijn’,  gemaakt uit meerdere afzonderlijke schilderwerken,  was te volgen via een 24 uurs livestream. Daarnaast was de installatie te bezoeken (met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM) voor de Lutherse Kerk, Hondstraat 14 te Maastricht. Op de dag van de opening heeft ook performer Margôt Kuiper gedanst met de vrije bewegingen van het doek.

Didianne Leusink: “Het werk, een groot transparant linnen doek, mag dansen met het licht, de wind en zelfs een performer. Op het moment dat mijn werk groter is dan ikzelf, kan ik het vrij laten bewegen. Een manier van loslaten. Ik werk graag groots, dan is een deel buiten mijn controle.

Didianne Leusink (Maastricht, NL) studeerde in 2018 af aan de Maastricht Academy of Fine Arts en werkt nu vanuit haar studio in Maastricht. Licht en transparantie zijn terugkerende elementen in haar werk. Begin 2020 presenteerde zij tijdens het M3 Festival in de AINSI in Maastricht haar werk Hidden gems, waar in het donkere seizoen synthetisch licht de boventoon voerde. A curtain in open space is een vervolg op dit werk waarbij juist het frisse, natuurlijke daglicht en de vrije beweging van de wind centraal staan.  Didianne Leusink maakt deel uit van het talentontwikkelingsprogramma van Stichting 4ArtAlways. Ze ontvangt zowel een financiële bijdrage als advies.

Kijk op www.didianneleusink.com voor de livestream en meer informatie.


M3 festival

Op zondag 12 januari 2020 presenteerde Stichting 4ArtAlways in AINSI (Maastricht)
M3 festival, een kunstmanifestatie met het werk van de jonge beeldende talenten Michelle Beurskens, Didianne Leusink en Flo van der Waa.

Michelle Beurkens presenteerde de film JANNEL, Celebrating life waarin het leven en werk van de ‘founder’ van 4ArtAlways, kunstenaar JANNEL centraal staat. Didianne Leusink toonde haar installatie Hidden gems, waarin details die we door de overload aan informatie over het hoofd zien, zichtbaar worden en Flo van der Waa exposeerde nieuw werk waarbij schilderkunst, objecten en de ruimte in elkaar overvloeien.

De jonge talenten, die ondersteund zijn door de Stichting 4ArtAlways, gaven tijdens artist talks een toelichting geven op hun werk.

Verder waren er tijdens het M3 festival onder het motto ‘de kracht van de mythe leeft’ ook cross-overs naar dans en film. Zo voerde Frederike Verhallen, in een choreografie van Mieke Verhooren, een butoh-dans op en werd de film Elf van Luca Meisters vertoond.

M3 festival werd mede mogelijk gemaakt door:
Logo's


In 2018 heeft 4ArtAlways voor het eerst twee jonge talenten beeldende kunst ondersteund: Flo van der Waa en Marie van Vollenhoven. Lees hier meer over hun projecten die mede mogelijk gemaakt werden door Stichting 4ArtAlways.